Osman KURT

Kendime Not

MVC 3 ile Layout (Masterpage) Kullanımı

Asp.net de bir web projesi geliştirdiyseniz kesinlikle masterpage ve contentplaceholder yapısını kullanmışınızdır.
Nasıl olurdu?
Bir proje oluşturursunuz daha sonra projenin içine bir adet bütün sayfalarda kullanmak üzere masterpage oluşturursunuz genel kodlarınızı bunun içine yazarsınız ve kullanıma açmak istediğiniz alanlara contentplaceholder koyarsınız ki diğer iç sayfalar da bu alanları kullanabilesiniz.

Aynı durum MVC için de geçerli.

MVC orje oluştururken de masterpage yerine Layout dediğimiz MVC’nin masterpage’lerini ekliyoruz. Araların a fark yok denecek kadar az. Ama bir sıkıntı var. Normal projelerimiz de kulandığımız sağ kısımda ki toolbox da contentplaceholder yok! ne yapmamaız gerekecek.
İşte burada devreye @RenderBody() dediğimiz sistem giriyor ve bizi aydınlatıyor. Tek yapmanız gereken yan kısımda ki kodu layout sayfamızın kullanmak istediğimiz kısmına yazmak.
Ayrıca her sayfa da tek tek kullanıma açmaya da gerek yok çünkü otomatik olarak görecektir ve alanı kullanmaya başlayacaktır.


Aynı master da ilinci @RenderBody() kullanmak diye bir sorunuz varsa da, üzgünüz kullanamıyorsunuz. Onun yerine @RenderSection(“Etiket”) kodumuz var. Bu kodumuzun kullanımını da bir sonra ki yazımızda göstereceğim.


Görüşmek üzere
Osman KURT

Loading